Followers

Dec 25, 2012

OMG


Oh My Gosh!

My mom buat sesuatu keputusan without my knowledge yang buat I rasa kecik hati. It's my life, mom. I knew you know what's best for your children, but we know that too. I know that too. I just wants someone who already love me and we both love each other. I also know that love can't guarantee us a good life, love can be fragile. But, in marriage, doesn't we have to work at it and can't give up that relationship so that we don't feel bored to each other after living for many years. 

Ya Allah. 
all I can do know is pray, pray and pray.




Dec 8, 2012

Lapar


Tadi I was trying to call Domino's. Tapi tak ada pulak delivery ke sini. Haish. I dah lama tak makan Domino's tau. 1'st december which is Sabtu, I ngan family pegi ke Sunway Piramid. Saja nak cuci mata and I pun tak pernah pegi sana. Then, I belanja family makan Pizza Hut. Chessy Pops tu tak ada la sedap sangat topping dia, muak u. Mujur la ada adik lelaki I yang banyak makan. Kalau tak, tak habis and membazir la pizza tu nanti.

So, tadi bila bangun tidur and rasa lapar. I terus masuk dapur masak spagetti bolognese. Dah kenyang, tapi I nak Domino's. Huhu. Tak ada ke sape-sape yang boleh take-away untuk I.
PLEASE PLEASE PLEASE



Nov 28, 2012

Bahagia


Saya senang hati melihat kebahagiaan orang lain. 
Ya, kadang-kadang saya cemburu.
Saya cemburukan mereka kerana saya juga mahu bahagia seperti mereka.


jadi, kadang-kadang saya rasa saya ini sangat ridiculous.



Nov 17, 2012

Taubat Seorang Hamba - Irsyadee feat. Hafiz Hamidun





Ku akui kelemahan diri,
Ku insafi kekurangan ini,
Ku kesali kejahilan ini,
Terimalah, terimalah taubatku ini..


Nov 15, 2012

I'm Busted


The most embarrassing day for me. Biasanya my Mr. will wake me up at 6.oo am for Subuh when there is no sign of me to wake him up first. So, tadi I punyala angkat call without tengok who's actually calling and answer him with what I usually call him in the morning. Pastu tetiba ' Hello Along', it is my dad. Gile terperanjat beruk tadi. Huh, harap la abah tak berapa dengar what I'm saying in the beginning tadi. Huh! betul-betul mencabar.

Last night, I have talk to my mom about my Mr. coming to see them. Dia dah macam boleh restui dah anak dia ni. So, apa yang penting and need to work out right now is between me and him. Kena plan betul-betul. Kan?

Tapi, kita hanya mampu merancang. Allah juga merancang dan Dia akan tentukan apa yang terbaik buat kita.
Jadi, Tawakkal dan Redha saja. ^_^


Nov 14, 2012

Awal Muharam


Source --> ILuvIslam


Wahai Tuhanku, berikanlah daku ilmu hikmah, & hubungkanlah daku dgn orang2 yg Sholeh [Al-Syura':83]

Muharram merupakan bulan pertama dalam tahun Islam (Hijrah). Sebelum Hijrah Rasulallah dari Mekah ke Yathrib kiraan bulan dibuat mengikut tahun masihi. Hijrah Rasulullah telah memberi kesan besar kepada Islam samada dari sudut dakwah Rasulullah, ukhuwwah & syiar Islam itu sendiri.Pada asasnya, Muharram membawa maksud "diharamkan" atau "dipantang" iaitu Allah SWT melarang melakukan peperangan atau pertumpahan darah. Namun demikian larangan ini ditamatkan setelah pembukaan Mekah. (Al Baqarah 91).Sejak pemansuhan itu, umat Islam boleh melaksanakan tugas & ibadat harian tanpa terikat lagi dengan larangan tersebut.

DIANTARA AMALAN YG DISUNATKAN DLM BULAN MUHARAM :
1. Berpuasa.
Maksud Hadis:Brgsiapa berpuasa satu hari dalam bulan Muharram pahalanya seumpama berpuasa 30 tahun.
Maksud Hadis:brgsiapa yg berpuasa tiga hari dalam bulan Muharram iaitu hari Khamis, Jumaat & Sabtu, Allah tulis padanya pahala seperti mana beribadat selama 2 tahun.
2. Banyakkan amal ibadat seperti solat sunat, zikir & sebagainya.
3. Berdoa akhir tahun pada hari terakhir bulan Zulhijjah selepas Asar sebanyak 3X
4. Berdoa awal tahun pada 1 Muharram selepas Maghrib 3X

Abul-Laits Asssamarqandi meriwayatkan dgn sanadnya dr Ibnu Abbas RA berkata: Nabi SAW bersabda yg bermaksud;
Brgsiapa yg berpuasa pd hari Assyuuraa' yakni 10 Muharram, maka Allah akan memberikan kpdnya pahala 10,000 malaikat;
dan barangsiapa yg puasa pada hari Assyuuraa', maka akan diberikan pahala 10,000 org Haji dan Umrah, dan 10, 000 org mati syahid;
dan siapa yg mengusap kepala anak yatim pada hari Assyuuraa', maka Allah akan menaikkan dgn rambut satu darjat.
Dan brgsiapa yg memberi buka puasa org mukmin yg berpuasa pd hari Assyuuraa', maka seolah2 memberi buka puasa semua umat Muhammad
SAW. dan mengenyangkan perut mereka.

Sahabat bertanya; Ya, Rasulullah, Allah telah melebihkan hari Assyuuraa' dari lain-lain hari.
Jawab Rasulullah: Benar!.
Allah telah menjadikan langit dan bumi pada hari Assyuuraa',
dan menjadikan Adam juga Hawa pada hari Assyuuraa';
dan menjadikan Syurga serta memasukkan Adam di syurga pada hari Assyuuraa';
dan Allah menyelamatkan dari api neraka pada hari Assyuuraa';
dan menenggelamkan Fir'aun pada hari Assyuuraa';
dan menyembuhkan bala Nabi Ayyub pada hari Assyuuraa'
dan Allah memberi taubat kepada Adam pada hari Assyuuraa';
dan diampunkan dosa Nabi Daud pada hari Assyuuraa';
dan juga kembalinya kerajaan Nabi Sulaiman pada hari Assyuuraa';
dan akan terjadi Qiyamat pada hari Assyuuraa'

Abul-Laits meriwayatkan dgn sanadnya dari Ikrimah berkata; Hari Assyuuraa' ialah hari diterimanya taubatnya Nabi Adam. Dan ia pula hari turunnya Nabi Nuh dari perahunya. Maka ia berpuasa syukur; dan ia pula hari tenggelamnya Fir'aun dan terbelahnya laut bagi Nabi Musa a.s. dan Bani Israil. Maka mereka berpuasa; kerana itu jika dapat; engkau berpuasalah pada hari Assyuuraa'.

Abul-Laits meriwayatkan dgn sanadnya dari Muhammad bin Maisarah berkata; Bahawa siapa yg melapangkan pada keluarganya pada hari Assyuuraa', maka Allah akan meluaskan rezekinya sepanjang tahun itu.

Said bin Jubair dari Ibn Abbas r.a. berkata; Ketika Nabi SAW. baru hijrah ke Madinah, mendapatkan kaum Yahudi puasa pada hari Assyuuraa'; maka tanya kepada mereka tentang itu. Jawab mereka; "Hari itu Allah memenangkan Nabi Musa a.s. dari Bani Israil terhadap Fir'aun dan kaumnya. Maka kami puasa kerana mengagungkan hari ini". Maka sabda Nabi SAW.; "Kami lebih layak mengikuti jejak Musa dari kamu". maka Nabi SAW. menyuruh sahabat supaya berpuasa.

AMALAN SUNAT PADA 10 MUHARRAM

Empat belas perkara sunat dilakukan pada hari Asyura (10 Muharram):

1. Melapangkan masa/belanja anak isteri. Fadilatnya- Allah akan melapangkan hidupnya pd tahun ini.
2. Memuliakan fakir miskin. Fadilatnya - Allah akan melapangkannya dalam kubur nanti.
3. Menahan marah. Fadilatnya - Di akhirat nanti Allah akan memasukkannya ke dalam golongan yang redha.
4. Menunjukkan orang sesat. Fadilatnya - Allah akan memenuhkan cahaya iman dalam hatinya.
5. Menyapu/mengusap kepala anak yatim. Fadilatnya - Allah akan mengurniakan sepohon pokok di syurga bg tiap2 rambut yg disapunya.
6. Bersedekah. Fadilatnya - Allah akan menjauhkannya daripada neraka sekadar jauh seekor gagak terbang tak berhenti-henti dari kecil sehingga ia mati. Diberi pahala seperti bersedekah kepada semua fakir miskin di dunia ini.
7. Memelihara kehormatan diri. Fadilatnya - Allah akan mengurniakan hidupnya sentiasa diterangi cahaya keimanan.
8. Mandi Sunat. Fadilatnya - Tidak sakit (sakit berat) pd tahun itu. Lafaz niat: "Shj aku mandi sunat hari Asyura krn Allah Taala."
9. Bercelak. Fadilatnya - Tidak akan sakit mata pada tahun itu.
10. Membaca Qulhuwallah hingga akhir 1,000X. Fadilatnya - Allah akan memandanginya dengan pandangan rahmah di akhirat nanti.
11. Sembahyang sunat empat rakaat. Fadilatnya - Allah akan mengampunkan dosanya walau telah berlarutan selama 50 tahun melakukannya. Lafaz niat: "Sahaja aku sembahyang sunat hari Asyura empat rakaat kerana Allah Taala." Pada rakaat pertama dan kedua selepas Fatihah dibaca Qulhuwallah 11X.
12. Membaca "has biallahhu wa nik mal wa keel, nikmal maula wa nikmannaseer". Fadilatnya - Tidak mati pada tahun ini.
13. Menjamu orang berbuka puasa. Fadhilat - Diberi pahala seperti memberi sekalian orang Islam berbuka puasa.
14. Puasa. Niat - "Sahaja aku berpuasa esok hari sunat hari Asyura kerana Allah Taala." Fadilat - Diberi pahala seribu kali Haji, seribu kali umrah dan seribu kali syahid dan diharamkannya daripada neraka.
Dari Abu Hurairah r.a. katanya Rasulullah s.a.w. bersabda, "Seutama2 puasa sesudah puasa bulan Ramadan ialah puasa bulan Muharram dan seutama-utama solat sesudah solat fardu ialah solat malam". (Sahih Muslim)

Abu Musa Al Madani meriwayatkan dari Ibnu Umar r.a.; "Brgsiapa yg berpuasa pada hari Asyura adalah seperti berpuasa setahun & siapa yg bersedekah pd hari Asyura adalah bagiku bersedekah setahun." (HR Albazzar)

Dari Abu Qatadah Al-Anshari r.a. katanya Rasulullah s.a.w. ditanya org tentang puasa hari arafah. Jawab baginda, "Semoga dapat menghapus dosa tahun yg lalu dan yg akan datang". Kemudian Nabi ditanya pula tentang puasa hari asyura. Jawab baginda, "semoga dapat menghapus dosa tahun yg lalu".(Sahih Muslim)

Dari Aisyah r.a. katanya "Biasanya org Quraisy pada masa jahiliah berpuasa pada hari asyura & Nabi s.a.w. pun berpuasa. Ketika Baginda tiba di Madinah, Baginda juga berpuasa pd hari asyura & menyuruh org lain berpuasa juga". (Sahih Muslim)

Dari Ibnu Abbas r.a. katanya, ketika Nabi s.a.w. tiba di Madinah, Baginda melihat org yahudi berpuasa pada hari asyura. Nabi pun bertanya, "Hari apa ini ?". Jawab mereka, "Hari ini ialah hari yg baik. Pada hari ini Allah melepaskan Bani Israil dari musuh mereka, kerana itu Nabi Musa berpuasa kerananya". Sabda Nabi, "Aku lebih berhak daripada kamu dgn Musa". Oleh itu Nabi berpuasa dan menyuruh org lain berpuasa pada hari asyura. (Sahih Bukhari)

Rasulullah s.a.w. bersabda; "Berpuasa kamu pada hari ke sembilan dan sepuluh Muharam dan jangan meniru cara orang-orang Yahudi." (HR Al Baihaqi )

Bersabda Rasulullah SAW: Sesiapa yg berpuasa sehari dlm bulan Muharram maka baginya menyamai 30 hari berpuasa."

Bersabda Rasulullah SAW : "Sesiapa yg berpuasa pada 10 Muharram maka ALLAH anugerahkan pahala 10 ribu ibadah para Malaikat, dan dikurniakan pahala 10 ribu syuhada' (mati syahid), dan dikurniakan pahala 10 ribu pahala Haji dan Umrah"

Bersabda Rasulullah SAW : "Sesiapa yg melapangkan kesempitan keluarganya pada 10 Muharram maka ALLAH melapangkan kesempitannya sepanjang tahun tersebut."

Bersabda Rasulullah SAW "Seafdhal-afdhal puasa selepas puasa Ramadhan ialah puasa dalam bulan Muharram dan seafdhal-afdhal solat selepas solat fardhu ialah solat pada 1/3 malam 10 Muharram"

Bertanya para sahabat : "Wahai Rasulullah ! Apakah kelebihan 10 Muharram berbanding dgn hari2 yg lain ?" Sabdanya :
- ALLAH menciptakan langit, bintang dan sebagainya pada 10 Muharram
- ALLAH menciptakan gunung-ganang pada 10 Muharram
- Diciptakan lautan pada 10 Muharram
- Diciptakan Qalam (pena untuk menulis amal manusia) pada 10 Muharram
- Diciptakan papan tulis (Luh Mahfuz) pada 10 Muharram
- Diciptakan Adam a.s. pada 10 Muharram
- Dimasukkan Adam a.s. ke dalam syurga pada 10 Muharram
- Dilahirkan Ibrahim a.s. pada 10 Muharram
- Diselamatkan Ibrahim a.s. dari api Namrud pada 10 Muharram
- Diselamatkan anaknya Ismail a.s. dari sembelihan pada 10 Muharram
- Ditenggelamkan Fir'aun pada 10 Muharram
- Diampunkan dosa Daud a.s. pada 10 Muharram
- Dilahirkan Isa a.s. pada 10 Muharram
- Dikeluarkan Idris a.s. daripada perut ikan Nun pada 10 Muharram
- Disembuhkan penyakit Ayub a.s. pada 10 Muharram
- Diangkat Isa a.s. ke langit pada 10 Muharram
- Diterima taubat Adam a.s. pada 10 Muharram
- Dianugerahkan tahta kerajaan kepada Sulaiman a.s. pada 10 Muharram
- Diciptakan Arasy pada 10 Muharram
- Awal-awal hujan yg turun dari langit pada 10 Muharram
- Awal-awal rahmat diturunkan pada 10 Muharram
- Diselamatkan bahtera Nuh a.s. daripada tenggelam pada 10 Muharram
-
" Ketahuilah dengan mengingati Allah, hati akan menjadi terang" (Ar-Ra'd:28)

Firman Allah SWT didalam surah Yasin ayat 65; yg bermaksud ……`Pada hari Kami tutup mulut mereka, dan berkatalah kepada Kami tangan mereka dan memberi kesaksian kaki-kaki mereka terhadap apa yg dahulu mereka usahakan'.
Sesungguhnya Allah SWT menakdirkan kebaikan dan keburukan dan sebab-sebab di antara keduanya. Dia-lah yang telah menentukan taqdir-taqdir dan mengatur sebab-sebabnya.
Wallahua'lam.

Sebagaimana Ibnu Abbas ra mengatakan: “Jika datang Hari Raya, hari Asyura’, hari Jumaat yang pertama dari bulan Rajab, malam Nisfu Sya’ban, Lailatul Qadar, dan malam Jumaat, roh-rohnya para mayat semua keluar dari kubur mereka dan mereka semua berdiri di pintu-pintu rumahnya seraya berkata: “Belas kasihanlah kamu semua kepada kami di malam yang berkah ini dengan sedekah satu suap, sebab kami memberikan sedekah. Jika kalian bakhil dengan sedekah, dan kamu sekalian tidak mahu memberikannya, maka hendaklah kalian mengingat kami dengan bacaan surah Al-Fatihah di malam yang penuh keberkahan ini.

Nov 12, 2012

Lelaki



Kadang-kadang lelaki ni kena jugak didesak kan?. Supaya diorang ni boleh bersungguh-sungguh. Or is it only my man that act like that. Tak kesah la only my man ke tak, if you really want me, I have to force you.! Boleh gitu? Hmm.

I'm now waiting for February and March. I really want to bring him home, to meet my parent. So that, they all know the man that their daughter fall in love with.

Kita hanya mampu merancang. Hanya Allah sahaja yang akan menentukan apa yang terbaik untuk kita. 

^_^




Nov 11, 2012

MyVi 1.3 Eze Elegance


Weekend kat rumah memang dah biasa dah. Tapi kalau weekend tak pergi mana-mana, terperap dalam rumah and jugak tak buat apa-apa selain tidur, itu adalah luar biasa dan tak patut diamalkan selalu. Huh! tapi tak ada la sampai memberatkan badan I sebab dari pagi tadi lagi ulang-alik pegi tingkat bawah turun 10 anak tangga tu. Kalau 10 kali turun, dah jadi 100 langkah. Kan? kan? >_<

Sebab tak biasa lagi ngan kawasan ni, jadi memang susah la kalau nak keluar pergi bandar. Kalau dok area Cheras and Shah Alam dulu, teksi and bas merata-rata. Kat sini kebanyakan transport awam adalah bas, susah nak jumpa teksi kat sini. So, kalau nak keluar, memang I kena ada transport sendiri. 

Ingat nak beli MyVi 1.3 Eze Elegance. Warna Ebony Black. Lawa kan? >_<







Rainy Days



The rainy days continue.
I hate rainy season. I don't hate the rain, though.
The rain pounds noisily on my window,
but there's something comforting about the sound....................



Nov 9, 2012

Ujian



Complicated betul love-life I. Tengok orang lain senang je jatuh @ terjatuh cinta and terus nak kawen.

-_-'

ujian



Nov 7, 2012

-_-'


I just don't wanna ask anymore


I really don't know what to say,








I am speechless


Nov 6, 2012

Kina Grannis - Cambridge





I'm waiting,
for you to finally say.......

Stop Asking

 Saya tak akan tanya lagi.

Dia 

tak

ada

perancangan

pun 

tentang

itu

...

isk isk* -_-'

so stop be the one yang terhegeh-hegeh, ok.
you have your own pride!


Nov 5, 2012

Notes ##



Should ask him directly 








Nov 4, 2012

Weekends


Bosan pulak bila tak ada kenderaan untuk kuar. Sigh*. Need to wait a little more time before I could buy a car. I'm just planning to have MyVi since I know that I will not getting married dalam masa terdekat ni. Sigh* lagi. 

My mom keep blabbering tentang kahwin. Give me a break! Baru sebulan je kot I masuk keje, gaji pun tak dapat lagi and tentang duit&hutang2 pun belom settle lagi. My mom macam ni, and my Mr. pulak macam tu. Sigh*. Serabut tau.

Serabut betul bila fikir balik.

Serabut sangat-sangat.


Aug 26, 2012

Raya Oi! ^_^



my mom masak lontong on Raya ke-4, klu I x silap..^_^ 

Fruit Cocktail adik I yang beria-ria suruh kakak 
dia buat.

Hehe..tetiba lak ada menu tomyam.
Semalam punya mommy masak. 

ini adalah percubaan ke-2 I buat Red Velvet Cake..
memerlukan percubaan yang ke-3 je lagi..
^_^


Kuih Muih

Dah seminggu kita beraya, hari ni baru tuan blog berkesempatan untuk update blog dia. Hehe. Agak berhabuk cket baru nak update. So, ini adalah diantara kuih muih yang saya buat untuk raya dan dibulan puasa hari tu.


Kuih Siput 

 Biskut Mama Kerry

 Krim Kastard & Krim Puff



Aug 15, 2012

Lari



 Rasa macam nak pergi jauh je dari sini.
Balik setahun sekali.
So that, I will not always commit sins.
I want to be a good person, but not like this.
I definitely cannot stand in this place for a longer period of time.


'o Allah! forgive all my sins,
whether few or more,
the first and the last,
the apparent and the hidden'
 
 

Aug 12, 2012

6 More Days


Ramadhan semakin hampir ke penghujungnya. Ya Allah, bahagia & penuh dengan sketsa betul Ramadhanku kali ini. Tidak mungkin ada lagi lagi sebulan Ramadhan bersama keluarga tercinta selepas ini. Tapi aku bersyukur, akan aku habiskan Ramadhan kali ini with all my best. 

^_^


Jul 31, 2012

Notes






Cemburu mencengkam jiwa..

Astaghfirullah..

Ampunilah segala kekhilafanku, ya Allah..


Jul 30, 2012

Cemburu



Siyal!

Perasaan,
Kenapa harus cemburu dengan kebahagiaan manusia lain!
Siyal!

Perasaan,
Diam cket boleh?

Siyal!

Jangan nak fikir lebih sgt,
Buat naya je!


Jul 29, 2012

Ramadhan - The Month Of Fasting & Blessing


This is what I do...

Bakar ayam untuk 
untuk
buat ini
'
'
v
 
Ayam Percik
 
 &


Uli tepung untuk buat ini
 '
'
v


Kuih Puteri Mandi
 gelap sgt sebab snap dr dalam kuali besar..^_^


Tolong2 mak sedara kat dapur buat kuih untuk mengisi masa lapang dengan berfaedah(duit)..^_^
Mak sedara saya sangat pandai buat Puding Gula Hangus. Ianya betul2 rasa sgt sedap. Sape-sape yang datang ke Kedai Selising, sila la datang membeli-belah kuih-muih mak sedara saya. Rugi kalau x beli, ok.


Puding Gula Hangus

&

this is what you call ' Kuih Kosu'



Jul 21, 2012

Puasa - Bukan Sekadar Menahan Lapar



I was so excited with the first Ramadhan. Berpuasa sebulan dengan family pula tu and definitely aku akan buat banyakkkk biskut raya this year sebab next year tak tahu lagi ada kesempatan ke tidak bila dah bekerja.

So, puasa ni aku ambil upah tolong mak sedara buat makanan untuk dijual di bazar Ramadhan. So, tak ada la aku dok lepak-lepak kat rumah je tak ade buat apa-apa.

Pagi tadi, pukul 4.00 pagi dah bangun untuk kejutkan my Mr. Kesian dia puasa dekat kuarters klinik saje. Sorang-sorang pula tu. Bersahur sorang-sorang, Buka puasa pun sorang-sorang. Hish. Kan dah cakap suruh kawen cepat-cepat. Huhuhuhu. Lol

Jul 20, 2012

Selamat Menyambut Ramadhan


Selamat Menyambut Bulan Ramadhan.
Sama-samalah kita memperbaiki diri kearah yang lebih baik dan diredhai Allah s.w.t
~ Ikhlas dari Cik Wahida, bakal Tunangan, Keluarga & bakal Keluarga Mentua.



Jul 19, 2012

ArggH! Aku kecewa


Semalam rasa hati berbunga-bunga sebab dapat tahu penempatan. And you know, I've got to go to Sabah. YEAY! Best betul kan, pasni boleh la berdekatan ngan My Mr.

Pastu tetiba, handphone berbunyi. Argh! aku terjaga, rupa-rupanya semua itu adalah mimpi. Aku kecewa lagi. Bahagia itu still long way to go. 



Jadi, biasanya kan, kalau kita mimpi dapat apa yang kita nak, kemungkinan besar in reality, kita tak akan dapat apa yang kita nak kan?